top of page

20 juni 2024

20:00

OPEN Delft, Vesteplein, Delft, Nederland

Architectuurcafé: Ruimte maken in de buurt

Deze lezing vind plaats in OPEN. Inloop 19:30 uur, start 20:00 uur

Frederique van Alphen, Michael van der Gaag en Mattijs van Lopik van cepezed architecten geven een lezing over de ontwikkeling het Armamentarium als een “Ruimte maken in de buurt” ontwerp.
Albin van Wieringen en Sasha Adema van urban climate Architects lichten de verdichtingsopgave in Delft in het gebied tussen het Noordeinde en de Wateringsevest toe.

Frederique van Alphen, Michael van der Gaag en Mattijs van Lopik van cepezed architecten:

Transformatie monumentaal wapenarsenaal

In het voorjaar van 2022 openden een hotel, een restaurant en een expositieruimte op een historische locatie in Delft: het zeventiende-eeuwse wapenarsenaal en voormalige Legermuseum. cepezedprojects stond samen met Driestar aan de wieg van deze transformatie. cepezedbouwteam begeleidde de bouw van de door cepezed en cepezedinterieur gemaakte ontwerpen. De inzet van de volle breedte van het bureau leidde tot een prachtig resultaat. Eyecatcher zijn twee ranke nieuwe voetgangersbruggen.

reversibele inbouwelementen

De drie jaar die de bestemmingsplanwijzing duurde, besteedde cepezed alvast aan de restauratie van het casco. Onder meer houtrot, afbladderend stucwerk, achterstallig schilderwerk, daken en goten werden aangepakt, aangezien er sinds 1981 weinig aan het monument was gedaan. Het inpassen van de nieuwe, reversibele inbouwelementen ging in 2017 van start. Bestaande constructie-elementen en daglichtopeningen bepaalden in grote mate de positie van de hotelkamers: alleen waar de constructie het toeliet, kon een schacht gemaakt worden voor de installaties. De sanitaire units van de hotelkamers zijn door cepezed ontworpen als losse prefab-doosjes.

harmonie in contrast

De bestaande glazen hal en entree van het Legermuseum fungeert nu als de hoofdentree van het hotel. Ingrepen zijn beperkt tot het noodzakelijke en met zorg uitgevoerd, zo zijn dichtgemetselde ramen en doorgangen weer opengemaakt waar dat voor de nieuwe functie noodzakelijk was. Nieuwe toevoegingen zijn juist modern, zodat de ingreep duidelijk zichtbaar is – in het ontwerp is gezocht naar harmonie in contrast. De binnenplaats van het gebouw uit 1602 kreeg een glazen overkapping voor extra restaurantoppervlak en een betere beleving van de binnenplaats. De drie nieuwe gebruikers hebben zelf de afwerking en styling van de interieurs verzorgd. Op het allerlaatste onderdeel van ArsenaalDelft wordt nog gewacht: een drijvend terras dat net als de kop van de kade trapeziumvormig zal zijn.

opdrachtgever: driestarontwikkelaar: cepezedprojectsarchitectonisch

ontwerp: architectenbureau cepezedadvies

casco interieur, terreininrichting en signing: cepezedinterieur

interieur hotel: westcord design department

interieur restaurant: cabana interior

constructies: imd raadgevende ingenieurs

installaties, bouwfysica & duurzaamheid: nelissen ingenieursbureau

uitvoeringscoördinatie: cepezedbouwteam

e&w-installateur: kuijpers





Albin van Wieringen en Sasha Adema van urban climate Architects:


Hoe verdichten we steden binnen hun huidige stedenbouwkundige context? Wat zijn de uitdagingen en hoe zorgen we voor een klimaatbestendige en leefbare binnenstad?

Een voorbeeld van zo’n verdichtingsopgave in Delft is het gebied tussen het Noordeinde en de Wateringsevest. Dit bijzondere stukje Delft biedt talloze kansen om de stad te verdichten en tegelijkertijd te vergroenen. Het gebied belooft een verborgen juweel te worden met een nieuw, groen en natuurinclusief karakter.

Het project richt zich op het creëren van een balans tussen stedelijke groei en natuurbehoud. Door de stad te verdichten zonder het groene karakter te verliezen, wordt niet alleen de woningnood aangepakt, maar ook de leefbaarheid van de stad vergroot. Dit gebied wordt ontwikkeld als een plek waar mens en natuur in harmonie samenleven, wat bijdraagt aan de biodiversiteit en het welzijn van de inwoners. Uiteraard zullen we deze ontwikkeling benaderen vanuit een biobased en natuurinclusief perspectief, waarbij we gebruik maken van een houten draagstructuur van Cross Laminated Timber (CLT). Op deze manier zal het hout CO2 opslaan, en streven we naar een minimale CO2-voetafdruk in het ontwerp. De gebouwen zullen voldoen aan de Parijs-proof standaarden, wat gunstig is voor zowel mens als milieu.

De lezing zal dieper ingaan op de specifieke plannen voor dit gebied, de uitdagingen die overwonnen moeten worden, het bouwen in hout en CLT en de vele kansen die deze ontwikkeling biedt voor de toekomst van Delft. Samen wordt er gebouwd aan een nog mooier en leefbaarder Delft, waar iedereen trots op kan zijn.



bottom of page